Manja slova Veća slova RSS

Sekretarijat za razvojne projekte

SRP

 

 

Sekretarijat za razvojne projekte

 

            Sekretarijat za razvojne projekte

Sekretarijat za razvojne projekte


              Sekretarijat za razvojne projekte

Sekretarijat za razvojne projekte


mod 

 

 

 Srp
>

Saopštenje: Lokalne samouprave značajne za privlačenje novih investitora

Saopštenje: Lokalne samouprave značajne za privlačenje novih investitora
Datum objave: 21.12.2016 16:09 | Autor: Ministarstvo ekonomije

Ispis Štampaj stranicu


U cilju jačanja postojećih i privlačenja novih investicija, Vlada Crne Gore kontinuirano radi na razvoju integrisanih sistema podrške koji obuhvataju unapređenje regulatornog sistema, razvoj biznis zona i biznis klastera, slobodnih zona poslovanja i program subvencioniranja investitora spremnih da doprinesu smanjenju stope nezaposlenosti, kazao je državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Dragan Kujović na prezentaciji Uredbe o biznis zonama i portala Investicione lokacije Crne Gore koja je održana danas u Podgorici.

Prezentaciju su zajednički organizovali Ministarstvo ekonomije, Sekretarijat za razvojne projekte i UNDP, a bila je namijenjena predstavnicima lokalnih samouprava.

„Lokalne samouprave se smatraju glavnim nosiocima lokalnog razvoja i razvijanje administrativnih kapaciteta na lokalnom nivou je od presudne važnosti za implementaciju nacionalnih strateških prioriteta“, kazao je Kujović.

Kujović je podsjetio da Ministarstvo ekonomije već treću godinu uspješno realizuje zajednički projekat sa UNDP-em „Unapređenje konkurentnosti privrede“, a ovoga puta uz podršku Sekretarijata za razvojne projekte, Glavnog grada, Prijestonice Cetinje i Opštine Bijelo Polje. 

Kao jedan od prioriteta projekta jeste upravo donošenje izmjena i dopuna Uredbe o biznis zonama, u cilju valorizacije kapaciteta kojim raspolaže država i lokalne samouprave, kao i predstavljanje jedinstvenog modela poslovanja u ovoj oblasti. 

„Primjenom odredbi definisanih Uredbom, između ostalog, značajno se utiče i na povećanje zaposlenosti, unapređenje poslovne infrastrukture, podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, privlačenje novih investicija, kao i na ravnomjeran razvoj svih jedinica lokalne samouprave u Crnoj Gori“, zaključio je Kujović. 

Načelnik Direkcije za investicije u Ministarstvu ekonomije Boris Rebić prezentovao je predstavnicima lokalnih samouprava najznačajnije odredbe Uredbe o biznis zonama.

„Uredbom se uređuju uslovi za osnivanje biznis zona, klasifikacija prema strateškom značaju, uspostavljanje, uređenje i upravljanje, unapređenje infrastrukture u biznis zonama, olakšice za potencilane korisnike i druga pitanja od značaja za rad biznis zona“, kazao je Rebić.

Rebić je podsjetio da za lica zaposlena u biznis zoni, korisnik biznis zone ne plaća: doprinose za obavezno socijalno osiguranje na zarade (doprinos za PIO, doprinos za zdravstveno, doprinos za osiguranje od nezaposlenosti) i doprinos za Fond za rada, kao i porez na dohodak fizičkih lica, i to na period od 5 godina.

Zaključno, lokalnim samoupravama koje već imaju osnovane biznis zone, napomenuto je da moraju uskladiti svoje poslovanje shodno odredbama Uredbe o biznis zonama u roku od 6 mjeseci.

Predstavnica Sekretarijata za razvojne projekte Maja Vuković predstavila je novi portal Investicione lokacije Crne Gore www.investmentlocations.me, koji je razvijen u okviru pomenutog projekta, a na kojem se nalaze sve informacije o investicionim lokacijama u svim crnogorskim opštinama.

„Ova internet stranica služiće kao mehanizam kojim će se podspiješiti pravilno raspolaganje invesicionim potencijalom u 23 opštine i time neosporno unaprijediti investicioni ambijent u Crnoj Gori. Pored podataka o investicionim lokacijama u opštinama, na investment location stranici se mogu naći svi pravni akti koji su vezani za investicona ulaganja, zatim neophodni podaci u vezi sa ambijentom za ulaganje, podsticajima kao i fiskalnoj politici u Crnoj Gori“, kazala je Vuković.

Takođe, kako je dodala, sa ciljem lakšeg protoka informacija kao i pružanja adekvatne usluge zainteresovanim licima, na stranici su istaknute kontakt osobe iz svake opštine, i korisni linkovi. 

„Sa ciljem daljeg razvoja predmetne stranice, očekujemo intezivniju saradnju sa opštinama u dijelu ažuriranja podataka koji su sadržani na stranici kao i u dijelu promocije lokacija“, kazala je Vuković.

Predstavnica UNDP-ja Jelena Mrdak podsjetila je na rezultate projekata koje UNDP od 2014. godine sprovodi sa Vladom Crne Gore, a sve u cilju unapredjenja ambijenta za investicije i kreiranja novih radnih mjesta, jačanja konkurentnosti i ujednačavanja regionalnog razvoja.

„Naši planovi su da i u budućnosti nastavimo da zajednički radimo sa Ministarstvom ekonomije i Sekretarijatom za razvojne projekte sa jedne strane, i opštinama sa druge, u unapređenju politike biznis zona i ambijenta za strana ulaganja“, zaključila je Mrdak.

MINISTARSTVO EKONOMIJE
SEKRETARIJAT ZA RAZVOJNE PROJEKTE